Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon

2020. október 22. 15:10 - Dr Hercegfalvi Adrienn

Miért félünk, miért ne féljünk a fogorvostól? Tapasztalataim a dentofóbiáról

vigyor.jpg

Munkám során gyakran találkozom azzal, hogy pácienseim a fogászattól való félelmükben nem járnak rendszeres szűrésre vagy nem fordulnak fogászati problémáikkal egyenesen fogorvoshoz. Ennek a jelenségnek tudományos neve is van, mégpedig a dentofóbia, de mivel nem vagyok pszichológus, így saját tapasztalatomra hagyatkozva próbálom megmagyarázni a jelenséget, valamint eloszlatni a félelmeket.

A dentofóbia egyik leggyakoribb oka a korábban elszenvedett rossz tapasztalat, ez pácienseim körében nagyon gyakran összefügg a gyerekfogászaton megtapasztalt kellemetlen élményekkel. Volt egy rossz élményük egy türelmetlen orvossal, aki esetleg fájdalmasan végezte el a beavatkozást vagy nem szánt elég türelmet a kisgyermek megnyugtatására. A jelenséget egész közelről ismerem, hiszen a férjem szintén ezzel küzdött, amíg meg nem ismert engem. Hiszek abban, hogy ha elég időt szentelünk annak, hogy kellően megnyugtassuk a beteget és elmagyarázzuk neki mi miért történik segíthetünk a páciensnek úrrá lenni félelmén.

szonda.jpg

A második leggyakoribb mondat, amivel találkozom: "Fájni fog?". Erre a kérdésre igen nehéz válaszolni. Sokan a kollégák közül hirdetik úgy magukat, hogy fájdalommentes fogászati kezelés, ám ez csak részben igaz. Hiszen az érzéstelenítéshez beadott Lidocain helyi érzéstelenítőt is injekciós tűvel kell beadnom, ami csekély kellemetlen érzéssel, esetleg fájdalommal is járhat. Ám ha megfelelően el van zsibbasztva a páciens csak minimális fájdalmat érez, a beavatkozás során azonban tapasztalhat kellemetlen nyomást. Így a fájdalommentesség szigorúan véve nem állja meg a helyét, de ha szakszerű kezekbe kerül a beteg csekély fájdalommal és kellemetlenséggel "megúszhatja" a beavatkozást.

Az előző ponthoz kapcsolódóan el is érkeztünk a dentofóbia kialakulásának egy másik lehetséges okáig, az injekciós tűtől való félelemig. Ez csak részben érinti a fogászati beavatkozásokat, hiszen én alapvetően csak egyféle injekciót adok be, a helyi érzéstelenítőt. A tű, amivel beadom a milliméter tört része átmérőjű csupán, tehát tényleg csak egy "szúnyogcsípés".

Végül elérkeztünk a bizalmatlansághoz a fogorvossal szemben, amely szintén kialakíthatja a félelmet. Ha új fogorvoshoz megyünk, nem ismerjük még a stílusát, empatikus képességeit (amelyek szerintem elengedhetetlenek) így bizalmatlanok leszünk vele szemben. Erre csak a fogorvos viselkedése, habitusa lehet a gyógymód, valamint az, hogy hogyan áll a szakmához és a páciensekhez. Természetesen nincs két egyforma ember és két egyforma fogorvos sem, így előállhat az a helyzet, hogy nem működik az orvos-beteg kapcsolat. Munkám során mindig igyekszem jó kapcsolatot kialakítani a pácienseimmel és ha ők is partnerek ebben akkor sikerül is. Szerencsére ez utóbbi volt a gyakori karrierem során és hamar sikerült legyűrnünk a bizalmatlanságot.

Összefoglalva, a fogorvost sokáig elkerülni nem lehet, így mindenkinek meg kell küzdenie a félelmeivel egészségének érdekében. De szeretném kihangsúlyozni, hogy a siker minden esetben két emberen múlik, az orvoson és a páciensen.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drhercegfalvi.blog.hu/api/trackback/id/tr6716254174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shirkan 2020.10.23. 10:54:45

Még egy ok. A "szégyenérzet". A leírtak miatt a páciens fogai olyan állapotba kerülhetnek, hogy már a fogorvos lecseszésétől (is) fél.

Örömhernyó 2020.10.23. 11:51:53

@Shirkan: Igen, aki kicsit is önérzetes, lelkére veszi mások véleményét, illetve maga is elítéli az ápolatlan fogazatú embertársait (joggal), az maga se színesen mutogatja a saját rossz fogait. Fororvosnak se.
Ugyanakkor az emberek zöme nem ilyen kis szégyellős, sokan egész életüket leélik gyomorforgató rothadó szájszaggal.

Volt pár nagyon rossz tapasztalatom gyerekkoromban, brutális, dilettáns fogorvos, érzéstelenítés hiánya stb. Huszonévesen egy főorvos beletörte húzás közben az egyik fogam gyökerét, mehettem szájsebészeti műtétre. A műtét kellemesebb élmény volt, mint a foghúzás...

De leinkább attól függ az ember hozzállása, hogy mit lát a szüleitől, környezetétől. Ha az anyja, apja leszarja a fogait, fogat se mosnak, nem járnak fogorvoshoz, csak rosszakat mondanak róla otthon, akkor a gyerek is ilyen lesz.

Most Ázsiában élek, itt kb. 2000 forintos vizitdíj van, de így ingyenes a fogmegtartó az kezelés, esztétikus tömés, gyökérkezelés szinte bármelyik fogorvosnál, nincsenek körzetek. De egy cirkonkorona 200ezer forintnyi helyi pénzbe kerül. Magyarországon harmada vagy negyede. Nyilván a magyar bérek is alacsonyak, ezt az 50-60ezeres árat is alig tudják sokan megfizetni. Ez is visszatart sok embert a fogai rendbetételétől.

Én a fogakat nézem meg egy emberen első találkozáskor. Akinek büdös a szája, rosszak a fogai, az nálam eléggé leírta magát. Ha csak össze vissza állnak a fogai, azzal nincs bajom.

lutria 2020.10.23. 13:30:49

Pl.azért is mert az emberek nincsenek informálva hogy hol tart a XXI.századi "átlagos" fogorvoslás is-vagy rossz információkat kapnak,bevallom én is láttam egy olyan esetet ahol egy celebnek fogat húztak és ordított közben,bár lehet hogy csak megjátszotta magát-azután amikor tavaly végre több év után rászántam magam hogy kihúzassam a lyukas és törött bölcsességfogamat akkor a szuriból sem és utána semmit nem éreztem pedig csak két darabban jött ki a fog mert nem tudott ráfogni a fogóval annyira törött volt és utána sem fájt pedig a erős fájdalom csillapítóval készültem...
Vagy csak szerencsés vagyok mert volt tömésem is és s doki az előtt is rutinból szurit akart adni de nem kértem-kicsit csodálkozott is-de anélkül sem fájt a fúrás,inkább csak öklendeztem mert nekem meg az a gyenge pontom a fogászati kezelés közben.

Dr Hercegfalvi Adrienn 2020.10.24. 14:52:53

@Shirkan: Igen, ez is egy lehetséges ok. Viszont a fogorvos dolga az, hogy segítsen, nem az, hogy "lecsessze" a pácienst. Legalábbis én így gondolom.

Dr Hercegfalvi Adrienn 2020.10.24. 14:56:01

@lutria: A szájsebészeti beavatkozás sajnos nem egyszerű dolog, hazudnék ha azt mondanám, hogy nem jár fájdalommal. Nagyon szerencsés vagy, hogy te "megúsztad".

Dr Hercegfalvi Adrienn 2020.10.24. 14:57:58

@Örömhernyó: Melyik ázsiai országban élsz, ha szabad kíváncsiskodnom? Egyébként nagyon érdekeseket írtál :)
Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon
süti beállítások módosítása