Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon

2020. október 26. 11:35 - Dr Hercegfalvi Adrienn

Mire vigyázzunk foghúzás után? Hogyan segítsük elő a hatékony sebgyógyulást és a fájdalom megszűnését?

fogaszati_vizsgalat.jpg

Bár minden esetben arra törekszem, hogy amelyik fogat lehet azt megmentsem, de sajnos néha elfogynak a lehetőségek és a foghúzás mellett kell döntenem. A foghúzás után gyakoriak a páciensek részéről a különböző kérdések, mit szabad és mit nem, ezért összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat, valamint néhány jó tanácsot, amellyel elősegíthetjük a sebek gyógyulását és a fájdalom csökkentését.

Mire figyeljünk foghúzás után?

Minden foghúzás után a fog helyére géztampon kerül, amely a vér megalvadásáig lezárja a sebet. Fontos, hogy a tampont legalább 20 percen keresztül tartsuk a helyén, lehetőleg ne mozgassuk, majd az idő leteltével egyszerűen csak vegyük ki és dobjuk el.

Nagyon fontos, hogy bármekkora is a késztetés ne szívogassuk a fog helyét, mivel ezzel jelentősen lassítjuk a sebgyógyulást. Természetesen a szívószálat is felejtsük el.

Foghúzás után kerüljük legalább 2-3 napig a tejet és a tejtermékeket baktériumtartalmuk miatt. Amennyiben dohányzunk, próbáljuk meg a cigarettát legalább néhány napig félretenni a cigarettát (ami egyébként is jót tesz a szervezetünknek), hiszen dohányzáskor a szájüregünk káros anyagokkal telítődik. A kávé és az alkoholfogyasztást is mellőzzük, hiszen az alkohol értágító hatása és a kávé vérnyomásra gyakorolt hatása nem tesz jót a sebgyógyulásnak. Szintén kerülendő a gyógyulási folyamat során a magvas vagy darabos ételek fogyasztása, mint a rizs, popcorn, szezámmag stb., hiszen az apró darabok bekerülhetnek a sebbe és ingerlik szervezetünket, hogy piszkáljuk azt.

Hogyan mossunk fogat, hogyan öblögessünk foghúzást követően?

A húzás napján a foghúzással nem érintett területeken megmoshatjuk fogunkat, ám a sebre nagyon ügyeljünk, hiszen felszakíthatjuk a még nem teljesen megkötött véralvadékot. Ezután 1-2 hétig megfelelően puha fogkefével tisztítsuk fogunkat, kerülve a seb körül a durva mozdulatokat. Fontos, hogy a seb teljes gyógyulásáig ne használjunk alkoholos fertőtlenítőket, hiszen ezen lassítják a gyógyulási folyamatot, helyette használjunk chlorhexidin tartalmú szájvizet, amelyet gyógyszertárakban, drogériákban szerezhetünk be. Ilyen alkoholmentes szájöblítők a Corsodyl, Curasept vagy a Chlorhexamed.

fogmosas.jpg

Hogyan enyhítsük fájdalmunkat foghúzás után?

Mint korábbi bejegyzésemben is írtam, a szakszerűen beadott érzéstelenítőnek köszönhetően a foghúzás közbeni fájdalom a legtöbb esetben minimálisra csökkenthető, csupán némi kellemetlen érzéssel jár. A fájdalom általában a húzás után, az érzéstelenítő hatásának elmúlásával jelentkezik, a beavatkozás után 2-3 órával. Et a fájdalom természetes és számos vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval kezelhetjük, ám mindig vizsgáljuk meg, nem-e vagyunk allergiásak annak valamelyik hatóanyagára. A foghúzás utáni sebgyógyulás az esetek többségében 8-10 napig tart és minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://drhercegfalvi.blog.hu/api/trackback/id/tr416258320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon
süti beállítások módosítása