Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon

2020. november 11. 12:07 - Dr Hercegfalvi Adrienn

8 gyakori hiba, amit elkövetünk fogmosáskor

fogmosas2.jpg

Egyszerűnek tűnik ugyan, de kevesen tudják hogyan is kell helyesen fogat mosni. Összegyűjtöttem a nyolc leggyakoribb hibát, amelyet fogmosás közben elkövethetünk.

1. Rossz fogkefe választás

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogkefét az üzletek és drogériák óriási kínálatából? A legfontosabb az, hogy a fogkefe puha sörtékkel rendelkezzen, hiszen elég hajlékonynak kell lennie ahhoz, hogy a fogak és az íny közé beragadt szennyeződéseket is el tudják távolítani. Fontos még a fogkefe fejének mérete is, különösen kisebb száj esetén. Néha azt gondoljuk, hogy minél keményebbek a sörték, annál jobban tisztítanak, azonban ez nem feltétlenül igaz, hiszen a kemény sörték durva kialakításuk miatt károsíthatják a fog szerkezetét.

2. Túl erős fogmosás

Az emberek egyik legnagyobb problémája, hogy túl erősen próbálják megmosni fogukat. A lepedék szerkezete puha és laza, így nem szükséges durván súrolni, ráadásul ezzel megsérthetjük az íny felületét is.

3. A rohanás-faktor

A minimum napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen a szájhigiénia szempontjából, amelyet legalább két percig kell végeznünk. Ne kapkodjunk, mindig szánjunk erre elég időt. Ha nagyon unalmasnak találjuk, tegyük be a kedvenc számunkat, hiszen a mostani slágerek körülbelül 2-3 perc közöttiek, ami az optimális időtartamba esik.

4. A túl régi fogkefe szindróma

A fogkefék sörtéje idővel elveszíti tartását, és meggyengül, valamint elszíneződik, ezért tanácsos azt legalább 3 havonta lecserélni. Magyarországon egy ember átlagosan évente kevesebb, mint egy, pontosan 0,6 fogkefét vásárol, ami korántsem ideális. Fontos dolog még, hogy fogkefénket soha ne osszuk meg másokkal, valamint tartsuk szabad levegőn és ne tartóban, hogy megakadályozzuk a nedvesség hatására kialakuló penészt és baktériumokat.

dollarphotoclub_99293404-1-1200x480.jpg

5. Az oda-vissza effektus

Gyakori hiba fogmosásnál, hogy csak előre hátra húzogatjuk a fogkefét. Gondoljunk inkább úgy a fogmosásra, mint egy masszázsra, használjuk a fel és le, és a körkörös mozdulatokat is.

6. Kimarad az ínyvonal

Sokszor elfeledkezünk az fogunk és az ínyünk találkozásáról, pedig számos baktérium lelőhelye, amelyek károsíthatják fogainkat. A fogmosás azt jelenti, hogy a fogainkat teljes körűen megmossuk, és nem csak a felületüket. A helyes fogmosáshoz tartsuk a fogkefét az ínyhez képest kb. 45 fokos szögben, így elérhetjük az ínyvonalat is. Ne feledkezzünk meg a nyelvünkről sem, amin szintén számos szennyeződés ragadhat meg.

7. Evés után azonnal

Csábítónak tűnik, hogy evés után azonnal a mosdóba rohanjunk, hogy eltávolítsuk a nemkívánatos ételmaradékokat. De jobb, ha ezzel várunk 15-20 percet, hiszen körülbelül ennyi idő kell a nyálnak, hogy semlegesítse a szánkban termelődött savakat. Inkább igyunk egy pohár vizet fogmosás előtt.

8. Napi egyszer nagyon alaposan

A napi kétszeri fogmosás alapvető feltétele a fogak egészségének, de ebből az egyik alkalom mindig legyen teljes. Használjunk szájvizet, fogselymet naponta legalább egy alkalommal, hiszen csodákra képes.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://drhercegfalvi.blog.hu/api/trackback/id/tr7116281950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.11.13. 15:39:21

A leggyakoribb hiba az, hogy az ember nem mos fogat. Ennél szerintem még az is jobb, ha néha kicsit elhasznált a fogkefe vagy közvetlenül evés után mos az ember fogat.
Én naponta háromszor mosok fogat, néha csak kétszer. Fogselymet minden étkezés után használok, olyan kis keretes vackot, amihez kis műanyag tartót mellékeltek, amiben tudom vinni a táskámban. Nem dobom el minden használat után, csak elmosom, szárítom, elvégre a fogkefét se dobom el egy használat után.

Magyarországon iszonyatosan drágák a fogkefék, ezt azóta látom, mióta külföldön élek, itt fele, harmada a fogkefe ára (a fogkrém, fogselyem se olcsó Magyarországon, de nem olyan nagy a különbség, mint a fogkeféknél). A slim/tapered bristle típusú vékonyodó sörtés fogkefék sem terjedtek el a magyar piacon, pedig azok nagyon kíméletesek és mindenhova beférnek a sörtéik. Ami van, az 1000 forint. Külföldön ennyiért kétszer vagy akár ötszörennyi olyan fogkefét adnak.
Nem csoda, hogy a magyarok évente 1-2 fogkefét fogyasztanak.
Szájvizet régen használtam, ma már ritkán, nem gondolom, hogy sokat adna hozzá egy alapos fogmosáshoz.

És az egész fogmosásos cirkusz semmit se ér, ha napközben cukros citromos teában vagy cukros üdítőben áztatjuk a fogainkat. Az étrenden sok múlik.

Real_Time 2020.11.13. 17:54:01

Elektromos fogkefét használok, amelyekbe kivétel nélkül bele van építve az időzítő, aminek a feltalálóját tarkón tudnám baszni. Kurva idegesítő a ki-be kapcsolgatás, az elektromos motor meg az akku életartamát csökkenti csak, míg a fogmosás idejét inkább csak növeli. A lényeg inkább az összes fog minden elérhető oldalának a megtisztítása lenne, nem az idő. Ugyanekkora baromság a vírus miatt 30 másodpercig kezet mosni. Szappanozd be és öblítsd le inkább háromszor a kezed az alapos kézmosás érdekében, a kutyát nem érdekli mennyi ideig tart. Ráadásul már a gyerekeket is csak a baromságra tanítják, nehogy gondolkodni kelljen, csak csináld amit mondanak

tatárfejű kutya 2020.11.13. 20:09:25

Curaprox ultra soft 5460-ez a legjobb, amit valaha használtam. Igaz egy kicsit drága(1800 ft) de nagyon jó.

Örömhernyó 2020.11.13. 23:42:01

@tatárfejű kutya: Igen, a Curaprox nekem is bejött, csak itt Ázsiában nem nagyon kapni, de van rengeteg hasonló (bár nem annyira finom sörtéjű) japán fogkefe. Magyarországon túl kemények fogkefék sörtéi, az emberek durván, erőből mosnak fogat, mert azt hiszik erre van szükség a lepedék eltávolításához, meg azt hiszik ezzel időt nyernek. Aztán az évek alatt elkoptatják a fognyakat, az íny visszahúzódik és kész a fognyaki szuvasodás.

@Real_Time: Én többek közt a 30 másodperc utáni automatikus kikapcsolás miatt nem használok elektromos fogkefét. Én a saját ütememben szeretek fogat mosni.
Emberközpontú fogászati kezelés Miskolcon
süti beállítások módosítása